KUNSTLAB ZACHT

17 augustus - 15 september

In het weekend van 10 en 11 augustus start iCOON met het inrichten van kunstlab ZACHT. Vijf weekenden lang onderzoeken drie kunstenaars en twee designers bij iCOON hoe ze de akoestiek van de betonnen bunker kunnen verzachten.

KUNSTENAARS & ONTWERPERS

Het ontwerpersduo en de drie kunstenaars zijn: The New Raw, Ivo Schouten, Tineke Bruijnzeels en AKMAR.
Elk weekend zijn er één of twee van hen aanwezig om te experimenteren met een specifiek materiaal en de impact ervan.

Experimenteel

Het is de eerste keer dat iCOON transformeert naar een kunstlab. Er wordt gebouwd en geïnstalleerd, met materialen als hout, vilt, papier, plastic afval en water. Er wordt gezaagd, er hangen proeven, er staan voorbeeldobjecten en kunstenaar AKMAR bedacht een andere manier om te bunker te beleven.

Op zondag 15 september sluit kunstlab ZACHT. Iedereen is dan aanwezig om het resultaat te presenteren. Het beste voorstel wordt naar verwachting uitgevoerd.

Geen standaard tentoonstelling voor de bezoekers. Bekijk, verwonder, maak deel uit van of beoordeel het experiment.
De ticketprijs is voor dit kunstlab verlaagd van 10 euro naar 7,50 euro.

Het werk van Tineke Bruijnzeels varieert van minimalistische tekeningen tot gelaagde schilderijen en installaties. Het ontstaat vaak door het herhalen van een handeling en komt voort uit nieuwsgierigheid. Wat er gebeurt als je een simpele actie herhaalt. Niet drie keer, maar tientallen of honderden keren.
Ze laat 1001 pingpongballetjes zweven, lijmt 44.000 elastiekjes aan elkaar. Brengt vele lagen lak aan, soms 347, soms 30. Hangt duizenden stroken papier op om een stille ruimte te creëren. Elke handeling, ook een minieme, maakt deel uit van het uiteindelijke werk. Zoals elke seconde een essentieel onderdeel is van een dag, een jaar, een eeuw. Zoals elke ademhaling deel uitmaakt van een leven.
Tijd is een essentieel onderdeel van haar werk, waarvan het realiseren soms een dag, maar vaak maanden en ook wel eens jaren vergt.

omnia mutantur, nihil interit
'Alles verandert, niets vergaat'.​
Ovidius

Haar werk is multidisciplinair van video (computer gegenereerd) tot fysieke sculptuur. Gemeenschappelijke grond is de vraag; Wat is realiteit?
Het werk bevraagt ​​de figuratieve wereld, die wij als waarheid ervaren.
Door tijd toe te voegen, krijgt dit concept altijd een andere uitkomst.
Het antwoord is diffuus en ligt verborgen in verschillende materialen en methoden.

De werken van Ivo Schouten bewegen zich tussen 2D en 3D, worden gekenmerkt door heldere composities en hebben veelal een modulair karakter. Mede vanuit een interesse voor architectuur en structuren ontstaan veelal ruimtelijke werken of referenties aan ruimtelijkheid.

Ze komen tot stand vanuit een duidelijk idee over vorm en kleur en kaderen zo Ivo’s opvattingen, zonder dat het dogmatisch wordt. Tegenover de strakke vormen staat een zorgvuldig handmatig maakproces dat zich in zijn subtiliteit toont. De verschillende lagen in het werk – strak, hoekig, open en flexibel – geven vrijheid aan de beschouwer en vormen een aanzet om de blik te verruimen.

Ivo Schouten woont en werkt in Amsterdam

The New Raw is een onderzoeks- en ontwerpstudio gevestigd in
Rotterdam (Nederland) en opgericht in 2015 door architecten Panos Sakkas en Foteini Setaki met de ambitie om nieuw leven te geven aan weggegooide materialen door middel van design, robots en vakmanschap.
The New Raw ontwikkelt eigen (digitale) ambachtelijke technieken door middel van een formele, technische taal die de textuur en het laag-voor-laag karakter van het eigen robotische productieproces benadrukt. De verkenning van de mogelijkheden die de robottechnieken bieden, transformeert plastic afval in prachtige en betekenisvolle producten die 100% circulair zijn.

openingstijden

Zaterdag 11.00 - 17.00 uur
Zondag 11.00 - 17.00 uur

Tickets

Entreeprijs 7,50 euro
Koop je tickets online of in het museum