ZIT BID WERK 8 JUNI - 28 JULI
Tentoonstelling met minimalistische meubelontwerpen van Nederlandse en Europese designers van 1960 tot nu.
Bijzondere en werkelijk prachtige minimalistische meubelontwerpen zijn te zien in iCOON. De bunker voegt zijn eigen minimalistische schoonheid toe aan de stukken.
Met werk van Dom Hans van der Laan – Marc Meeuwissen – Onno Adriaanse – Piet Hein Eek – Richard Hutten – Pepijn Fabius Clovis.
1 & 2 juni
Live kunstwerk op de muren van iCOON om de komende tentoonstelling ZIT, BID, WERK een passende setting te geven.
Rotterdams kunstenaar Ropp Schouten begint met het schilderen van een minimaal lijnenplan om een goede sfeer te creëren voor de minimalistische meubeltentoonstelling.
Dit weekend kan iedereen genieten van een prachtige lege bunker en Ropp Schouten in situ (tussen 12.00 en 16.00 uur).
Opening 8 juni
De tentoonstelling opent 8 juni. Dan zijn onder andere Pepijn Fabius Clovis, Onno Adriaanse, Marc Meeuwissen en Richard Hutten aanwezig om iets over hun werk te vertellen.
iCOON stelt je graag voor aan de 6 ontwerpers
-
Marc Meeuwissen
Marc Meeuwissen (Dear Objects), één van de zes ontwerpers die deelneemt aan de tentoonstelling ZIT BID WERK, die zaterdag 8 juni begint.
Marc Meeuwissen werkt in Bergen op Zoom (Nederland) én in Antwerpen (België) en woont ook in deze laatste stad. Na zijn studie aan de Academie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda richtte hij in 1990 Absoluut Designers op, een studio voor grafisch en 3-dimensionaal ontwerp in Bergen op Zoom, omgevormd tot No-But in 2022.
In 2012 werd Dear Objects gelanceerd. In 2019 koos Meeuwissen ervoor, om onder dezelfde naam, volledig autonoom werk, unieke werken of objecten in kleine oplagen te maken. Brutalistische architectuur, typografie en archetypen vormen een belangrijke inspiratiebron. -
Richard Hutten
De Rotterdamse Richard Hutten is een invloedrijke en succesvolle Nederlandse ontwerper. Hij staat bekend om zijn conceptuele en speelse ontwerpen. Als echte vernieuwer heeft hij zichzelf gevestigd als een van de leidende internationale figuren in zijn vakgebied, waarbij hij voortdurend de grenzen van design verlegt.
Richard Hutten studeerde in 1991 af aan de Design Academy in Eindhoven en in datzelfde jaar startte hij zijn eigen ontwerpstudio. Met een team van experts houdt hij zich bezig met meubelontwerp en interieurontwerp.
Speelsheid is een belangrijk aspect in het werk van Richard Hutten. Verwijzend naar ‘Homo Ludens of ‘Playing Man’ van de Nederlandse historicus en cultuurtheoreticus professor Johan Huizinga, willen de ontwerpen van Richard Hutten bijdragen aan het belang van spel als cultuur. Daarom zijn zijn ontwerpen niet alleen mooi, maar ook optimistisch en leuk.
Hutten is een belangrijke exponent van “Droog Design” waarbij hij sinds de start in 1993 betrokken is. Sinds 2008 is Richard Hutten art director bij Gispen.
-
Pepijn Fabius Clovis
Het werk van Pepijn Fabius Clovis is zowel esthetisch als functioneel.
Clovis studeerde in 2022 af aan de Design Academy Eindhoven. Hij maakt interieurobjecten, bruikbare sculpturen, producten en meubels. En dat allemaal van restmateriaal of afval. Het duurde lang voordat hij wist wat hij wilde: gewoon dingen maken, intuïtief, zonder het vooraf te ontwerpen.
Clovis onderscheidt zich door zijn grenzeloze fantasie en speelse vormgeving. -
Dom Hans van der Laan
Dom Hans van der Laan: denker, architect, ontwerper.
De Benedictijner monnik en architect Hans van der Laan (1904-1991) neemt een unieke positie in in de wereld van de architectuur. Van der Laan, zoon van een architect, was van plan in de voetsporen van zijn vader te treden door bouwkunde te studeren in Delft (1923-1926), maar hij verruilde al snel zijn studie voor de Sint-Paulus abdij in Oosterhout om monnik te worden. Binnen de muren van het klooster wendde hij zich opnieuw tot de architectuur. In de vrijheid die hij daar ervoer, niet beïnvloed door zijn omgeving en op afstand van discussies in de wereld van de architectuur, kon hij een nieuwe visie op architectuur vormgeven. Hij ontwierp drie kloosters en een woonhuis en tekende pas op 53-jarige leeftijd zijn eerste echte ontwerp, het klooster Sint-Benedictusberg in Vaals, dat overigens meteen als zijn meesterwerk wordt gezien. Maar het grootste deel van zijn leven heeft hij zich vooral bezig gehouden met nadenken over vorm, proportie en over hoe de mens een architectonische ruimte ervaart. Zijn architectuur onderzoekt de oorspronkelijke oorsprong van architectonische principes en de fundamentele essentie van de vorm. -
Onno Adriaanse
Onno Adriaanse richtte in 2016, na zijn afstuderen aan de Design Academy Eindhoven, Studio Onno Adriaanse op. Zijn ontwerpstudio is gevestigd in Eindhoven (NL). Landschappen en hun geologische processen vormen Onno's grootste inspiratiebron. Hij opereert op het snijvlak van het functionele aspect en de emotionele beleving die een ontwerp teweeg kan brengen. Zijn ontwerpproces is hands-on en materiaalgericht, wat resulteert in statement-stukken getuigend van groot vakmanschap.
-
Piet Hein Eek
In 1990 studeerde Piet Hein Eek af aan de Academie voor Industriële Vormgeving (later Design Academy) in Eindhoven. Met een kast van sloophout. In een tijd van overdaad en perfectie koos hij voor eenvoudig materiaal en sobere vormgeving.
Piet Hein Eek maakt ruig design. Veel sloophout, maar ook staal, RVS, zink en kunsstof. Kijkend naar zijn collectie lijkt het alsof hij alleen dingen ontwerpt/maakt die hij leuk vindt. Eerst een stoel, dan een tafel en dan weer een tafelvoetbalspel. Het werken met sloophout past natuurlijk helemaal in de huidige duurzaamheid-trend, maar deze trend is mede door Piet Hein Eek ontstaan.
Piet Hein heeft een volledig eigen stijl die je direct herkent. Moment omvat het scala van Piet Hein Eek een atelier, werkplaats, magazijn, galerie, winkel en restaurant. Aan dit rijtje zijn recent een een friettent en hotel toegevoegd. ‘Misschien heb ik het als ontwerper juist overleefd omdat ik het niet alleen bij meubels hield. Ik geloof in breed gaan.'Foto: Arnold Reyneveld
Randprogramma
Op 30 juni, 12.00 tot 13.00 uur, in samenwerking met NORTH SEA ROUND TOWN, MAREEN.
Mareen, met Laura Drion en Andrew Moreno. De twee ontmoetten elkaar bij Codarts in Rotterdam. De jonge jazzvocalist en -gitarist ontdekte al snel dat ze over een uitzonderlijke muzikale chemie beschikken. Hun voorkeur voor improvisatie en het overbrengen van een oprecht verhaal speelt daarbij een belangrijke rol. Buiten of binnen, afhankelijk van het weer!
Op 7 juli organiseert iCOON een lezing/presentatie over leven en werk van Dom Hans van der Laan door Valentijn Carbo.
Valentijn Carbo is architectuurhistoricus bij Hendrick de Keyser monumenten. Ook zijn zij degenen die het originele meubilair van Dom Hans van der Laan ter beschikking stellen voor de tentoonstelling.
13 juli, 16.00 uur, in samenwerking met NORTH SEA ROUND TOWN, MICHELLE SAMBA.
Michelle Samba schakelt vloeiend tussen drummen, zingen, produceren, schilderen, schrijven, fotografie en performancekunst, waarbij ze zich ontdoet van het hedendaagse impressionisme dat voortkomt uit haar persoonlijke geschiedenis. Na jarenlang toeren als drummer en bassist, aan duoprojecten gewerkt en gecomponeerd voor theater, film en games, wordt ze nu soloartiest, met radicale projecten in de maak.
Op 20 & 21 juli om 14.00 uur is er een rondleiding 'guided tour' langs de 6 ontwerpers van SIT PRAY WORK.
Op 27 juli staat er een performance van de Eindhovense kunstenaar Frank van Ansem. Hij ontwerpt en maakt boeken, uniek of in kleine oplage, geheel in stijl en passend bij de tentoonstelling. Het zijn bijna meer kunstwerken dan boeken. Frank van Ansem geeft deze voorstelling samen met zijn zoon Woes Doornbos.